Selecteer een pagina

Wil jij een professionele video maken waarmee je indruk maakt op jouw kijkers? Dat is eenvoudiger te realiseren dan je denkt. 

Voor het bereiken van een professionele uitstraling is jouw techniek belangrijker dan jouw tools. Je hoeft dus geen fortuin uit te geven aan dure apparatuur – grote kans dat je een geweldige video kan maken met de spullen die je al in huis hebt, gewoon door te letten op een paar belangrijke details.

 

1 Gebruik veel licht

Licht maakt een enorm verschil in de kwaliteit van jouw video dus maak dit een van jouw top prioriteiten. Als de verlichting niet goed is zal jouw video er waarschijnlijk amateuristisch uitzien, ook al is hij in elk ander opzicht geweldig.

De zon is een van de beste lichtbronnen voor video. Als je in natuurlijk licht filmt, probeer dit dan te doen in de ochtend of namiddag (of vroege avond), als het zonlicht zachter is. De middagzon, die recht van boven komt kan harde schaduwen geven, daarom is de ochtend of middagzon meer flatteus. Als je toch filmt midden op de dag, doe het dan op een bewolkte dag of zoek een plekje in de schaduw op.

Als je binnen filmt zorg er dan ook voor dat je geen licht van boven op je laat schijnen omdat dit onflatteuze schaduwen kan geven op jouw gezicht. Ramen zijn een goede, natuurlijke lichtbron.

 

2 Gebruik een mooie achtergrond

Wees je bewust over de achtergrond die je gebruikt voor het filmen. Niets ziet er minder professioneel uit dan een rommelige of afleidende achtergrond. Een makkelijke manier om een professionele uitstraling te realiseren is een egale achtergrond gebruiken. Een muur of bijvoorbeeld een opgehangen laken. Ga er niet te dicht op zitten om te voorkomen dat je lelijke schaduwen ziet. 

Je kunt ook kiezen voor een professionele achtergrond. Bijvoorbeeld jouw (opgeruimde) kantoor of werkplek thuis. Let erop dat je geen raam of een andere reflecterende oppervlakte achter je hebt. Je wilt niet dat de camera in de reflectie gezien wordt en bovendien kan je er hierdoor donker en somber uitzien. Zorg er liever voor dat je naar het raam toe kijkt. 

3 Maak duidelijke, heldere audio jouw prioriteit

De kwaliteit van jouw audio is nog belangrijker dan de professionele uitstraling van jouw video. Mensen zijn nog wel bereid om naar een video te kijken die niet in HD is of een beetje korrelig als de rest maar goed is. Maar onduidelijke audio is meestal genoeg voor mensen om  al na een paar seconden weg te klikken. Omdat audio zo belangrijk is, is een investering in een goede microfoon geen overbodige luxe.

Plaats de microfoon zo dichtbij mogelijk voor het beste geluid. Wees je bewust van achtergrongeluid dat jouw microfoon kan oppikken terwijl je spreekt. Voor jou is het waarschijnlijk makkelijk om achtergrondgeluiden zoals de wind of verkeer uit te tunen omdat jij heel geconcentreerd bezig bent. Maar op jouw opname zal dit wel duidelijk hoorbaar zijn. 

4 Vermijd bewegend beeld

Beverig of bibberend beeld kan elke video eruit laten zien als een prutserige opname (en kan de kijker zelfs zeeziek maken). Het is heel moeilijk om een camera compleet stil te houden, dus probeer de camera, als dit mogelijk is, niet vast te houden. Gebruik een statief, of zet jouw camera op een stevige ondergrond.

Zodra je de camera hebt ingesteld probeer hem dan niet meer te verplaatsen want dit doet afbreuk aan de professionele uitstraling van jouw video. In plaats van de camera te bewegen als je van perspectief wilt veranderen, is het beter om hier een nieuw shot van te maken.

5 Denk aan jouw positie

De meeste video’s die je zal maken zijn waarschijnlijk van jezelf, pratend tegen de camera. Je kunt kiezen of je direct tegen de camera praat of langs de camera (alsof je tegen een interviewer spreekt die naast de camera zit). Als je direct tegen de camera praat is het voor de kijker het prettigst als je in het midden van het beeld zit (horizontaal gezien). Als je langs de camera praat is het juist prettig als je net uit het midden gaat zitten (op 1/3 van links als je naar rechts kijkt of andersom).

Zorg ervoor dat jouw gezicht (verticaal) niet in het midden zit maar plaats jouw ogen op ongeveer 2/3 van het beeld, waardoor er waarschijnlijk ook een deel van jouw lichaam zichtbaar is. Het idee hierachter is dat de kijker veel meer het gevoel heeft dat je ze aankijkt en bovendien gebeurt er veel meer (met jouw handen) onder jouw hoofd dan boven jouw hoofd.

6 Gebruik jouw telefoon op de juiste manier

Heb je geen professionele camera? Geen probleem, je kunt jouw telefoon gebruiken om te filmen. De kwaliteit is voor de meeste doelen prima. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je met jouw telefoon filmt.

  • De camera aan de achterkant van jouw telefoon filmt over het algemeen met een betere kwaliteit dan de camera aan de voorkant van jouw telefoon.
  • Neem jouw video in landscape op (dus horinzontaal in plaats van verticaal). Op deze manier ziet jouw video er ook op grotere apparaten goed uit en niet alleen op een telefoon.

7 Werk aan jouw presentatie skills

De manier waarop je overkomt in jouw video(‘s) heeft een enorme impact op hoe jouw boodschap overkomt. Als je nerveus, onrustig of ongemakkelijk overkomt zal dit de kijker afleiden van de content in jouw video.

Gelukkig is dit iets wat je met oefening kunt leren. Als je niet geboren bent met camera skills zijn hier een paar belangrijke tips waar je op kunt letten als je jezelf filmt:

  • Gebruik kalme, geopende lichaamstaal. Ga rechtop staan (of zitten) ​​- een slechte houding is meteen duidelijk op de camera. Houd je schouders naar achteren en ontspan je spieren. Haal diep adem. Kruis je armen niet, want dit ziet er gesloten / afstandelijk uit.
  • Glimlach, vooral aan het begin van je video. Het maakt een enorm verschil in hoe vriendelijk je overkomt.
  • Praat rustig en articuleer duidelijk
  • Als je je zenuwachtig voelt, probeer dan met behulp van rekwisieten om je handen bezig te houden. Het schrijven op een whiteboard, bijvoorbeeld, geeft je iets om je op te focussen behalve op de camera.
  • Oefenen, oefenen, oefenen. Bekijk beelden van jezelf en identificeer de gebieden waarop je zou kunnen verbeteren, en ga daarmee aan de slag.

8 Film vanuit verschillende invalshoeken

Shots maken van verschillende invalshoeken is een goede (en een eenvoudige) manier om jouw video visueel aantrekkelijker te maken. Dit is een bijzonder nuttige techniek als je in de video niks anders doet dan praten (dus geen beelden ertussen gebruikt).

Als je van perspectief verandert verplaats de camera dan tenminste 45 graden. Kleinere verschuivingen in perspectief creëren niet het beoogde effect – het ziet er eerder schokkerig uit voor de kijker.

9 Maak een script voor jouw video

Slechte techniek is niet het enige dat jouw video er onprofessioneel kan laten uitzien. Neem de tijd om jouw video helemaal uit te denken voordat je gaat opnemen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van jouw content net zo goed is als de kwaliteit van jouw beeld en geluid.

Start voor elke video met het bepalen van het doel van jouw video. Bepaal wat je wilt bereiken of communiceren met deze video. Bepaal daarnaast voor wie je jouw video maakt. Zorg ervoor dat je jouw doelgroep aanspreekt met deze video. 

Als je het doel en de doelgroep hebt bepaald, schrijf dan een script en hierzie deze eventueel totdat je helemaal tevreden bent. Wees niet bang om te herschikken, herschrijven en secties te verwijderen die niet werken. Onsamenhangende video’s zijn saai voor de kijker, dus hou je video’s zo kort en strak mogelijk.

10 Promoot jouw video

Het creëren van je video’s is slechts het halve werk. De andere helft is ervoor zorgen dat ze bekeken worden. Als het jouw doel is om meer omzet te creëeren, dan zal je jouw video’s moeten promoten om volgers, leads en klanten te verkrijgen.

Ga ermee aan de slag

Hoe professioneler jouw video’s eruit zien hoe meer dit een positief effect zal hebben op jouw bedrijf. Maar, het hoeft niet perfect. Jouw imperfecties maken jou menselijk en dat geeft jou de gunfactor. Als je bijvoorbeeld een keer stottert of je zin opnieuw moet starten is dit helemaal niet erg. Je hoeft er ook niet als een fotomodel uit te zien, want laten we eerlijk zijn, zien al jouw klanten er zo uit? Mensen willen zich kunnen vereenzelvigen met je dus maak het niet te gelikt.

Terug naar jou! Welke van deze tips ga je het eerst proberen? Het belangrijkste is dat je gewoon aan de slag gaat. Video kan voor jouw bedrijf een enorme impact hebben. Ik durf zelfs te zeggen dat video voor coaches en experts een essentieel onderdeel is in hun marketingmix. Waarom dat zo is, daar heb ik een video smile over gemaakt.

Deze video kun je hier bekijken in de besloten groep speciaal voor ondernemende coaches en experts. Als je nog geen lid bent doe dat dan even, dan kun je de video direct bekijken.

Heel veel succes met het maken van jouw professionele video!

Schrijf je hier in voor de 5 daagse challenge!

We gaan vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk onze privacyverklaring.

Je hebt je succesvol ingeschreven en ontvangt een bevestigingsmail.

Waar kunnen we de vragen heen sturen?

Geef jouw naam en e-mailadres in om direct toegang te krijgen

Het is gelukt! Hij zit in jouw mailbox.

Waar kunnen we de vragen heen sturen?

Geef jouw naam en e-mailadres in om direct toegang te krijgen

Het is gelukt! Hij zit in jouw mailbox.

Ja, ik wil Social Media succesvol inzetten voor mijn bedrijf

Geef jouw naam en e-mailadres in en klik op deelnemen

Het is gelukt! Je vindt de uitnodiging in jouw mailbox.

Share This